Blogin taustalta löytyy kokemusta sijoittamisesta

Aloitin sijoittamisen Osuuspankin konttorissa 14-vuotiaana vuonna 1998. Pankin täti katsoi allekirjoittanutta linssien yläpuolelta ihmetellen. Oletko nyt aivan varma, että haluat laittaa pienet rahasi sijoitusrahastoon? Toimeksiannon tekemiseen tarvittiin vanhempien lupalappu. Tuosta hetkestä on kulunut 23 vuotta. Sijoitustoiminta on kehittynyt valtavasti ja tullut kaikille mahdolliseksi.

Olen aina ollut kiinnostunut älyllisestä mittelöinnistä. Sijoittamisessa on kyse juuri siitä. Olen oppinut vuosien varrella, että menestyksen resepti sijoituksessa kuin sijoituksessa on se, että on askeleen edellä muita. Opiskelin matematiikkaa yliopistossa ja päädyin sitä kautta opetusalalle. Opintojen loppupuolella pokeribuumi nosti päätään. Pidin välivuoden opiskeluista ollen helsinkiläisellä pokeriammattilaisella töissä. Tehtäväni oli laskea hänen pokeristrategioidensa arvioitua arvoa, eli estimated valueta(EV). Texas holdem on riittävän yksinkertainen peli kaikentasoisille pelaajille, mutta riittävän monimutkainen peli edun hankkimiseksi. Varianssin merkitys pokeripöydissä oli valtava. Voittava strategia oltiin hiottu loppuun asti. Kaikki perustui tietysti todennäköisyyksiin ja psykologian osuus pystyttiin rajaamaan mahdollisimman pieneksi. Käytössä oli apuohjelmat, jotka analysoivat pöydän vastustajien pelityylit ja profiilin. Suosikkivastustaja oli tietysti sellainen, joka hävisi yleensä rahansa ja pelasi silti rohkeasti. Yhtäaikaa oli käynnissä vähintään viisi pelipöytää eikä ilman apuohjelmia olisi ollut mitään mahdollisuutta analysoida vastustajia riittävällä tasolla. Pokerivillityksen kuumimpien vuosien jälkeen “heittopussit” vähenivät pöydissä olennaisesti ja etu pieneni. Taitavien pelaajien pelatessa keskenään, ei ole muita voittajia kuin talo. Pokeripöydistä jäi mieleeni adrenaliini ja luvattoman ikävät peliajat, kun aamuyön tunnit olivat parhaita pelihetkiä. En innostunut itse missään vaiheessa vakavasta pokerin pelaamisesta, koska huomasin, että se on henkiselle kantille todella kovaa “keittoa”. Varianssi saattoi aiheuttaa tappioputkia, vaikket tehnyt mitään väärin. Toisaalta voittoputkien aikana tunnelmat olivat kuin maailman omistajilla. Vuosi oli hyvin opettavainen ja antoisa.

Luvassa oli kuitenkin paljon parempaa. Vedonlyöntiyhtiöt alkoivat voimakkaasti markkinoida palveluitaan suomalaispelaajille, koska ovathan suomalaiset heidän mielestään lottoavaa tuulipukukansaa. Vedonlyöntibonusten hankkiminen omaan lompakkoon on ollut yksi selkeästi helpoimmista sijoitusmuodoista, jota olen koskaan harjoittanut. Mikä parasta, tämä muoto on edelleen käytössä, mutta vedonlyöntiyhtiöt ovat vähän viisastuneet vuosien varrella. Vedonlyöntibonusten avulla kasasin 2000-luvun loppupuolella 3000€ alkukassan, jonka avulla alkoi arbitraasien etsiminen. Arbitraasit ovat vedonlyöntiä, joissa etu on sinulla. Eri yhtiöt arvioivat ottelutapahtumia eri tavoin ja tämä avaa tilaisuuden löytää otteluun kertoimet, joiden avulla voitat rahaa, päättyipä itse ottelu sitten miten tahansa. Harjoitin urheiluvedonlyöntiä puoliammattilaisena parin vuoden ajan. Löin siis jatkuvasti vetoja, jotka voittivat aina. Toki tässäkin sijoitusmuodossa oli omat kompastuskivensä. Vedonlyöntiyhtiöt saattoivat laskea ylikerrointaan juuri sillä hetkellä, kun olit jo vastavedon jättänyt sisään. Näissä tilanteissa hyväksyttiin pieni tappio ja siirryttiin seuraavan tuottoisan arbitraasin pariin. Vedonlyöntiyhtiöt viisastuivat arbitraasivedonlyöjien suhteen aika nopeasti ennen ottelua asetettujen vetojen osalta, mutta livevedonlyönti oli oikea kultakaivos monen vuoden ajan. Käytössä oli ja on edelleen arbitraasipelureilla, erittäin kehittyneet tietokoneohjelmat, jotka haravoivat kertoimia eri sivustoilta ja ilmoittavat arbitraasit parhaimmasta tarjouksesta alkaen. Livevedonlyönti oli hyvin hektistä, kun vastavedot täytyi pystyä pelaamaan lähes yhtäaikaa. Juhlavuosien jälkeen tämäkin sijoitusmuoto heikkeni huomattavasti ainakin allekirjoittaneen kohdalla. Syynä oli se, että vedonlyöntiyhtiöt eivät kertakaikkisesti pitäneet minusta. Parhaista yhtiöstä lyötiin lappu kouraan, että sinulla ei ole enää oikeutta veikata meillä ollenkaan tai sitten jätettiin jokin naurettava euron maksimipanos. Jälkeenpäin ajatellen olen iloinen siitä, että tämäkin sijoitusmuoto jäi taakse nopeasti, koska kyseessä oli niin intensiivinen harrastus.

Siirtyminen työelämään tapahtui osaltani arbitraasikauden loppupuolella 2010-luvun alussa. Sijoituspääomaa oli kertynyt lisää, mutta suuri osa oli käytetty elämiseen. Vuoden 2008 pankkikriisin jälkeen eräs tuttava otti minuun yhteyttä ja sanoi: “Tuntuu siltä, että koko markkina kuvittelee pörssin kaatuvan kokonaan. Nyt suosittelisin aloittamaan maltillisia pörssisijoituksia pitkään salkkuun.” Olin toki itsekin tuossakin vaiheessa pienimuotoinen rahastosijoittaja, mutta oli aika katsoa pörssiä kokonaan uusin silmin. Alkoi intensiivinen opiskelu. Sijoittamisen klassikkoteokset tulivat tutuiksi ja tekninen analyysi opiskeltiin. Tekninen analyysi selittää monien sijoittajien käytöksiä markkinoilla, mutta itse käytän sitä työkaluna lähinnä vahvistamaan omia ostopäätöksiä. Olin tähän saakka sijoitusurallani harjoittanut hyvin adrenaliinipitoisia “lajeja”, mutta pörssin osalta en halunnut lähteä siihen. Minulla oli, ja on, palkkatyö, joten ajatuksena on ollut rakentaa mahdollisimman vähävaivaisia passiivisia tulonlähteitä palkkatulon lisäksi. Tulen esittelemään oman sijoitusstrategiani ja parhaana pitämäni sijoituspalvelut tällä sivustolla myöhemmin.

Osakemarkkinoiden nousu on ollut niin vahvaa pankkikriisistä lähtien, että viisi vuotta sitten täytyi alkaa katsoa jo muitakin sijoitusmuotoja hajauttaminen mielessä. Perehdyin huolella vertaislainoihin. Ne ovat melko riskinen sijoituskohde, mutta huolella valittuna ovat toimineet erittäin hyvin tuottaen joka vuosi yli 10% vuosituottoja. Jaan vertaislainasijoitukset siten, että yhteen lainaan tulee korkeintaan 1% vertaislainasalkusta. Näin tehden muutamat maksamattomat lainatkaan eivät ole estäneet korkean vuosituoton saamista. Sijoitan edelleen vertaislainoihin ulkomaille mielestäni luotettavan sivuston kautta. Palataan tähänkin myöhemmin.

Jokunen vuosi sitten oli aika ostaa myös ensimmäinen sijoitusasunto. Liekö perinnöllinen sairaus vai mikä, mutta tähänkin sijoitusmuotoon lähtiessä oli opiskeltava asia “pohjamutia” myöten läpi. Strategioita oli valittavana useita. Itselleni sopi parhaiten mahdollisimman vaivaton ratkaisu, joten tein omat valintani tähän peilaten.

En tavoittele taloudellista riippumattomuutta. Sijoitukset perustuvat siihen, että olen tehnyt kotiläksyni ja “tiedän” sijoituksen kannattavaksi. Tarkoituksena on kasvattaa salkkua tulevaisuus silmällä pitäen ja luoda passiivista tuloa. Kasvava sijoitusportfolio antaa kummasti turvaa tulevaisuuteen eikö inflaatiopeikkokaan pääse heti hyppimään nenille.

Minua voisi tituleerata intohimoiseksi sijoittajaksi. Olen kuitenkin ollut melko laiska säästämään rahaa sijoittamiseen. Viihdyn niin hyvin työelämässä, ettei taloudellinen riippuvuuskaan ole motivoinut arjen kituuttamiseen rahasta. Olenkin intohimoinen sijoittaja sen vuoksi, että uskon löytäväni etua markkinaan nähden perehtymällä taustoihin ja käyttämällä todennäköisyysmallinnuksia huomioiden varianssin. Tunne siitä, että pystyy “biittaamaan” markkinan, on ollut toistaiseksi “rahallisia saavutuksia” merkittävämpää. Toisina päivinä tekisi mieli huutaa koko maailmalle, että mitäs minä sanoin, mutta tappiopäivät vetävät nöyräksi ja kannustavat jatkamaan opiskelua.

Intohimoinen sijoitusmahdollisuuksien tutkija keskustelee toki paljon sijoittamisesta. Eräs ystäväni ehdotti muutama viikko sitten, että eiköhän perusteta loki, jossa ladellaan vähän sijoittamisen totuuksia tuleville kansankapitalisteille. Yritin väistellä ajatusta, mutten onnistunut. Toivottavasti edes joku onnistuu välttämään pahimpia karikoita avullamme tai löytää uusia kannattavia sijoituskohteita. Käymme mielellämme keskustelua sijoittamisesta hyvässä hengessä.

Tässä blogissa ei anneta sijoitussuosituksia, vaan kerrotaan enemmän portfoliomaisesti omista toimistamme eri markkinoilla. Laitamme näkyviin malliosakesalkkumme ja kerromme myös uusista ostoista ja myynneistä. Jokainen tekee omat sijoituspäätöksensä itse.

Tervetuloa mukaan sijoitusmaailmaan kanssamme!
IW- blogin perustajajäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *