Alibaba on joutunut Kiinan hallinnon hampaisiin

IW aikoo sijoittaa lisää Alibabaan mikäli osakekurssien syöksy jatkuu.

Alibaba on aiheuttanut harmaita hiuksia sijoittajille Pekingin aloitettua todellisen sodan kiinalaisia teknologiayhtiöitä vastaan. Instituutiosijoittajat ovat tulleet hyvin varovaisiksi ja jättäneet positioitaan BABAsta.

IW hyppäsi Alibaban kelkkaan ensimmäistä kertaa 06/2020(201$). Alku näyttikin lupaavalta. Yhtiön talous on ollut koko ajan vahvassa vedossa ja oma maksuväline Alipay oli kehittelyssä. Tämän jälkeen Kiina on näyttänyt oikukkuutensa sijoituskohteena. Perusongelmana voidaan pitää, että Kiina kokee vaurauden valuvan amerikkalaisille sijoittajille teknologiayhtiöidensä kautta. Ratkaisuksi on haettu voimakasta sääntelyä ja teknologiayhtiöiden toimintaedellytysten rajaamista. On esitetty myös arveluita, että Kiina toimii ennen kuin teknologiayhtiöiden valta kasvaa liian suureksi.

Alibaban liiketoiminnan tuottavuudessa ei ole edelleenkään mitään vikaa. Salkkuun on tankattu jo muutaman kerran lisää BABAa. Seuraavan kerran mikäli hinta laskee alle 140$, niin tehdään lisäosto.

BABA on ollut sijoitusanalyytikkojen painajainen. Poliittisen riskin arvioiminen osaksi hintaa ei ole kaikkein helpoin tehtävä. Analyytikkojen tavoitehinta on tällä hetkellä 270$. Se on tosin laskenut parin kuukauden aikana lähes 50$.

Viimeisenä käänteenä kiinteistöjätti Evergreenin ongelmat ovat laukaisseet mustan varjon koko Kiinan sijoitusmarkkinan ylle. Kun 260mrd lainoilla operoiva yhtiö on vaikeuksissa, niin sijoittajia ei paljoa hymyilytä. On selvää, että worst case skenaario voi laukaista pörssiromahduksen ympäri maailmaa.

BABAn hintakehitys on ollut viimeisen viiden vuoden aikana vaatimatonta verrattuna yhtiön talouslukuihin.
IWn kaksi tärkeintä talouslukuihin perustuvaa käytössä olevaa “tutkaa” ovat P/E- luku sekä P/B- luku. Kasvuyhtiöillä P/E-luvuksi voidaan hyväksyä hyvinkin korkeita lukuja. Siihen nähden Alibaban osakkeen hinta on P/E-luvun valossa tippunut jo hämmentävän alhaalle.
P/B- luku vahvistaa näkemystä ylimyydystä yhtiöstä entisestään.
Alibaba on edelleen rahasampo, jonka pitäisi tuottaa huomattavaa arvoa omistajilleen. Tällä hetkellä hintaan on laskettu valtava poliittinen riski ja uskomus koneen yskimisestä tämän vuoksi.
IW luottaa vielä Alibabaan ja uskoo siihen, ettei Kiina kaikesta huolimatta halua täydellistä talousromahdusta. Todennäköisenä pidetään laihaa sopua Kiinan hallinnon ja BABAn kesken. Kun, ja jos, positiiviset uutiset sovun löytämisestä alkavat, niin BABA tulee raketoimaan pörssikurssin suhteen. Toinen vaihtoehto on, että BABAsta halutaan tehdä varoittava esimerkki kiinalaisille yhtiöille. Suuryrityksen asema ei saa uhata keskusjohtoisen valtion suunnitelmia eikä uskottavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *